3 adevaruri despre administrarea apei

07 Iulie 2021

Tag:

Articole

Instrumentele de masura a umiditatii si temperaturii in sol precum Statiile RooteSense si alte informatii provenite de la statii meteo sunt esentiale pentru o administrare precisa a irigatiilor. Oamenii de stiinta care se ocupa cu studierea plantelor ne invata cum sa echilibram cantitatea de apa aplicata prin irigatii si apa gratuita precipitatii. Pastrarea echilibrului este esentiala pentru a reduce la minim costurile si pentru a va asigura ca plantele dvs. sunt sanatoase si fericite. Odată ce cunoașteți necesarul de apă de care o plantă are nevoie pentru a fi sănătoasă, norma de apă aplicata prin irigații și cea provenita din precipitații, puteți forma un control precis al udării.

#1 Plante diferite / Nevoi diferite

Cheia pentru gestionarea eficienta a apei o reprezinta raspunsul la intreabarea : cat de multa apa are nevoie planta? Cunoașterea necesității de apă a plantei și valoarea evapotranspirației pentru ziua respectivă este primul pas al managementului precis al apei. ET este cantitatea de apă care se evaporă din sol și suprafața plantei plus transpirația plantei. Temperatura, radiația solară, umiditatea și viteza vântului afectează ET zilnic.
Tipul de cultură, soiul și stadiul de dezvoltare ar trebui luate în considerare atunci când se evaluează evapotranspirația, astfel ca pentru fiecare planta calculul necesarului de apa se face in acord cu un coeficient Kc.

Pentru a intelege cat mai corect necesarul de apa pe care trebuie sa-l aplici culturii tale, in conditiile pedo-climatice ale fermei tale, contacteaza un reprezentant Naandanjain Irrigation.

#2 Aplicarea irigarii / Volum vs Timp

ntuitiv, când vedem că o plantă nu merge bine ne inchipuim ca este in stress hidric si îi dăm mai multă apă. Daca am luat aceasta decizie si de fapt nu știm cât de multă apă este în sol, exista riscul sa suprairigam in incercarea de a nu lasa planta sa se usuce. Dacă depășim cantitatea de apa si in zona radacinii nu mai este suficient oxigen, facem mai mult rau si riscam sa ne compromitem cultura. 

Asadar, decizia de a folosi o automatizare pentru sistemul de irigare este excelenta, insa va trebui sa tineti cont de volumul de apa aplicat si mai putin de timpul de irigare. Informati-va despre debitele echipamentelor de irigare si ajustati sistemele si normele de irigare in acord cu acestea.
Solicitati suport tehnic in alegerea echipamentelor potrivite unuia dintre reprezentantii Naandanjain Irrigation.

#3 Precipitatiile / Inseamna bani

Pentru a maximiza economiile, evaluați precipitațiile în două moduri : cand si cat a plouat. În primul rând, este foarte important sa stim in cat timp am beneficiat de aportul ploii, de exemplu daca 20 litri/mp au cazut in 2 ore sau 10 ore. Astfel ca in prima varianta in procent de sub 50% apa utilizabila pentru planta (cel mai probabil vom avea baltiri in anumite zone) iar in fericitul caz in care ploaia a cazut lent, cea mai mare parte a ajuns exact acolo unde trebuie si plantele vor spune ’’Multumesc!’’.
Statiile meteo din zilele noastre sunt capabile sa faca analize predictive si astfel, în funcție de vremea și ploile viitoare, pot ajusta automat sau nu programul de irigare. Vom reduce apa astăzi, vom evalua mâine câtă ploaie va fi utilizabilă și vom programa următoarea operatie de irigare în consecință.

Concluzii

Cele trei adevăruri nu sunt magie. Plantele au nevoie de cantități diferite de apă, iar cantitățile sunt cunoscute. Măsurăm ET pentru a ști câtă apă trebuie să înlocuiască planta. În cele din urmă, utilizați ploaia pentru a vă completa irigarea și a economisi bani. Acest lucru se realizează cel mai eficient folosind un controler inteligent. 
Folosirea unui controler care calculează precipitațiile și ET viitoare este un economisitor imens de bani.

Intreaba un reprezentant Naandanjain Irrigation despre ce solutie tehnica se potriveste fermei tale.

 

Galerie foto:

Distribuie stirea: