5 greseli in utilizarea sistemelor de irigare
Tag:
Este bine cunoscut faptul ca un sistem de irigare e indispensabil pentru a mentine vegetatia cat mai sanatoasa, in special pe parcursul lunilor predispuse la seceta. Iar atunci cand sunt instalate, utilizate si ingrijite corect, aceste sisteme va vor face munca mult mai simpla, reducand in acelasi timp consumul de apa. In continuare va vom prezenta 5 mari greseli când vine vorba de utilizarea sistemelor de irigare si cum le puteti evita.
Greseala #1: Aplicarea unei cantitati prea mari de apa (supra-irigarea)
Udarea intr-un mod incorect e una dintre cauzele stressului si daunelor asupra culturilor.
Daca pentru situatiile in care aplicam insuficienta apa plantei ca sa se dezvolte nu prea sunt multe de spus, ne indreptam atentia catre cazul in care uitam sa mai oprim irigarea.
In cele mai multe cazuri, din dorinta de a fi siguri ca planta primeste suficienta apa sau din neglijenta, aplicam mai multa apa decat e necesar. Astfel, in zona activa a radacinii am eliminat oxigenul si am stricat echilibrul sol-apa-aer ceea ce duce la o sufocare excesiva a plantei.
Cum evitam? Testam!
Porniti sistemul timp de 30 minute si opriti-l. Asteptati inca 30 de minute, apoi sapati sub picurator si in jurul radacinii unei plante (martor). Veti descoperi zona irigata (uda) si daca exista sau nu zone (pete) uscate. Ajustati timpul de irigare daca este necesar.
In cazul sistemelor de irigare prin picurare nu asteptati neaparat sa se formeze la suprafata ‘’o banda de irigare continua’’…incepeti cu o norma ma mica si incercati sa intelegeti se ce intampla la nivelul radacinii. Pentru a iriga optim folositi dispozitivul : Root Sense
Norma de udare trebuie sa tina cont de : tipul de sol (nisipos, lutos, argilos), cantiatate apa necesar planta in acord cu varsta plantei, evaporatia zilnica, timpul disponibil pentru irigare, volumul total de apa disponibil.
Greseala #2: Presiunea apei este fie prea mica fie prea mare
Orice sistem de irigare are nevoie de o presiune minima pentru a functiona corect. In acelasi timp, o presiune prea mare poate cauza o suprasolicitare in functionare, ajungandu-se chiar la defectarea unor componente.
In cazul unui sistem de irigare prin picurare, controlul presiunii in liniile de picurare (mai ales in cazul celor de tip ‘’banda’’) este o problema sensibila, astfel ca o presiunea prea mica inseamna o inconsistenta al debitului picuratorilor, in timp ce o presiune prea mare atrage deconectarea fitingurilor sau spargerea liniilor.
Pastrati presiunea in jurul valorii de 0,9 bar pentru linii de picurare tip banda si 1,5 - 2,0 bar pentru cele cu pereti grosi, multisezoniere. Pentru a scapa de probleme si pentru a mentine presiunea dorita, folositi unul sau mai multe regulatoare de presiune si ajustati-le in functie de tipul de linie de picurare folosit.
In cazul sistemelor de irigare prin aspersie, presiunea mica inseamna debit redus, raza de udare redusa si in final neuniformitate in udare. O presiunea prea mare va duce la un debit prea mare si o suprairigare (rate de apllicare prea mari).
Recomandam sa pastrati o presiune intre 2,5 – 4,0 bar pentru o irigare si functionare optima.
Greseala #3: Pozitionarea incorecta a aspersoarelor
Irigarea prin aspersie este o metoda de aplicare a apei similara cu precipitatiile naturale. Apa este distribuita printr-un sistem de conducte si apoi este pulverizata in aer prin aspersoare, astfel incat sa se formeze picaturi mici de apa care cad pe pamant.
Asezarea aspersoarelor in parcela se face tinant cont de caracteristicile aspersorului.
Cea mai frecventa greseala este montarea coloanelor la o distanta egala cu diametrul aspersorului, fapt ce conduce la suprafete neacoperite, ‘’ochiuri’’ in care distributia apei practic nu exista si are ca rezultat o uniformitate de doar 50%.
Solutie : verificati care este diametrul de udare recomandat de producator. Distanta la care trebuie montante aspersoarele unul fata de celalalt, si pe o directie si pe cealalta trebuie sa fie egala cu raza aspersorului (jumatatea diametrului).
Exemplu : Aspersor NaanDanJain 6025 SD, Diametru = 24 metri / Raza = 12 metri.
Rezulta schema de montaj : 12 x 12 (metri intre coloane x metri intre aspersoare pe colana)
In acest mod veti obtine o uniformitate de udare > 90%.
Greseala #4: Lipsa filtrarii sau utilizarea necorespunzatoare a filtrelor
Am intalnit deseori fermieri care folosesc sisteme de irigare insa nu dau importanta prea mare echipamentului de filtrare. Fie nu au deloc, fie este folosit intr-un mod necorespunzator.
Picuratorii liniilor de picurare sau duzele aspersoarelor se pot infunda foarte repede, facand practic imposibila utilizarea sistemelor.
Alegerea filtrului se face in 2 moduri : in functie de calitatea apei folosita la irigare si in functie de debitul orar al instalatiei. Pentru ape curate este suficient sa folostiti filtre cu site sau discuri, pentru ape din rauri / lacuri folositi filtre cu nisip si o prefiltrare initiala. Daca folositi apa din puturi sau fantani recomandate sunt separatoarele pentru nisip (hidrociclon).
Dimensiunea unui filtru creste odata cu debitul instalatiei : spre exemplu, pentru o instalatie cu un debit de pana la 25mc/ora folositi un filtru de 2’’, pentru debite de 25-50 mc/ora alegeti 3’’.
Greseala #5: Irigarea la momentul nepotrivit
Una din cele mai ineficiente si gresite metode de a folosi un sistem de irigare este folosirea acestuia la momentul nepotrivit. Multi aleg sa foloseasca aceste sisteme in timpul zilei, pentru ca este mai convenabil și le ofera sansa de a monitoriza și verifica intregul proces, insa udarea dimineata devreme sau seara tarziu (chiar si pe timpul noptii) reduce evaporarea apei si asigura umiditatea pentru un timp mai lung. Mitul conform caruia se pot arde frunzele din cauza efectului de lupa a fost sulberat tocmai din cauza ca pana sa se produca acest efect, picaturile de pe frunze se evapora.
Concluzii:
Desigur, sunt multe alte greseli pe care din pacate multi le fac atunci cand folosesc sistemele de irigare.
Tocmai pentru a evita aceste posibile erori, la NaanDanJain le oferim clientilor tot sprijinul nostru, prin experienta noastra de peste 80 de ani care ne ajuta sa cream pentru voi cele mai potrivite solutii de irigare. Aflati mai multe despre proiectele noastre si nu uitati ca ne puteti contacta oricand aveti nevoie de un sfat cu privire la o irigare eficienta si corecta.
Urmariti-ne pe Facebook pentru mai multe detalii legate de irigare si recolte, dar si pentru cele mai noi stiri din domeniul agriculturii.