5 secrete ale unei recolte bogate

24 Martie 2021

Tag:

Articole

A sosit din nou acel moment din an in care ne indreptam atentia catre vita de vie, planuind din timp detaliile viitoarei productii de vin.
Aceasta depinde insa de un număr vast de factori, incluzând soiul de struguri, altitudinea, topografia, înclinația pantei, tipul de sol, condiţiile climatice sezoniere şi fermentul local.
Împreună, aceşti factori constituie conceptul cunoscut sub numele de „terroir“, tradus liber ca „un simţ al locului“.
Fie ca sunteti la inceput de drum sau deja detinatori ai unor ferme mari ori medii, expertii NaanDanJain va sar in ajutor si va aduc detalii despre 5 secrete care sa va ajute cu productia de vin de anul acesta:

#1 Solul

Primul și cel mai important aspect il reprezinta solul, intrucat insasi calitatea strugurilor este afectată de tipul de sol. Solul optim este cel mediu, cu un anumit procent de carbonat de calciu, calcar şi pietriş. Viţa de vie poate fi cultivată pe sol cu un conţinut de var activ de până la 40% şi în care există rizomi care pot face faţă condiţiilor de salinitate. Nivelul pH-ului ideal pentru struguri este de 6,5 însă aceştia cresc bine şi la valori ale pH-ului de 6,5-7,5.

#2 Managementul irigatiei

Majoritatea podgoriilor producătoare de vin sunt udate de ploaie, insa irigarea contribuie la obţinerea unor recolte mai bogate, a zonelor înfrunzite mai mari, unei creşteri vegetale mai puternice şi boabe mai mari.
Părerile diferă în ceea ce priveşte impactul udării asupra calităţii vinului, în special asupra vinului roşu. Părerea comună este că încercarea de a obţine recolte mai bogate are un efect negativ asupra calităţii vinului. O altă părere este că există o limită a recoltei pentru un vin de calitate superioară.
Conform specialiştilor NaanDanJain, irigarea este cel mai bun instrument pentru a menţine calitatea vinului şi recolta, chiar şi în condiţii hidrice deficitare.

#3 Managementul apei

Necesarul de apă al viței de vie nu depinde doar de climă. Managementul specific al apei trebuie să se deruleze în funcţie de locaţia culturii, soiul de struguri şi experienţa cultivatorului.
NaanDanJain va atrage atentia asupra a trei faze principale de care trebuie să se ţină cont:

  • De la înmugurire la formarea fructului irigarea trebuie să faciliteze creşterea.
  • De la încheierea formării fructului la debutul coacerii irigarea trebuie redusă pentru a reduce creşterea.
  • De la debutul coacerii la coacere irigarea trebuie ajustată insa, pentru a minimiza sau preveni creşterea vegetativă. Indicaţiile de irigare a podgoriilor tinere trebuie respectate intocmai, pentru rezultate bune.

#4 Fertirigarea

Un alt concept important il reprezinta fertirigarea, practica de a aplica fertilizatori în apa pentru irigare și care este parte a conceptului general de aplicare a substanţelor chimice. În agricultura avansată din prezent, irigarea este sinonimă cu fertirigarea.
În podgorii, nutriţia minerală este foarte utilă atât pentru a controla creşterea vegetativa şi recolta cât şi pentru calitatea produsului final - vinul. Fertirigarea este metoda optimă de aplicare eficientă şi exactă a fertilizatorilor.

#5 Soluţiile de irigare NaanDanJain pentru vița de vie pentru toti producatorii

Vinul bun vine cu o atentie sporita asupra tuturor acestor factori. Din fericire, NaanDanJain va ofera o gamă de soluţii adaptate la condiţiile locale:

  • Picurători cu presiune compensată PC integraţi 2,1, 3,8 l/h, 16-23 mm
  • Pentru teren neuniform și cultivare modernă intensivă
  • Picurători tradiționali integrați dispuși în labirint 1,6-4,0 l/h, diametru de 16, 20, 23 mm
  • Picurători PC tip buton 4,0 l/h Pentru podgorii mature existente cu distanțe mai mari

Gama larga de produse ale NaanDanJain include tehnologii inteligente si complete de irigare si de control al climei, pentru sere si pepiniere, campuri deschise, livezi si plantatii, zone rezidentiale si gradini.

Urmariti-ne pe Facebook pentru mai multe detalii legate de irigare si recolte, dar si pentru cele mai noi stiri din domeniul agriculturii.

Galerie foto:

Distribuie stirea: