Cum pregătim solariile pentru iarnă?
Tag:
În condițiile climatice din România, perioada de dezvoltare a culturilor în sere și solarii este cuprinsă între lunile ianuarie – noiembrie. Luna noiembrie este o lună plină pentru fermierii care dețin spații protejate.
În solarii, pregătirea solului este realizată într-un mod diferit față de terenurile deschise, din cauza specificului proceselor din aceste medii protejate. Unul dintre aceste aspecte deosebite despre care vorbim este că utilizarea terenurilor este una intensivă. Dacă într-o grădină normală nu putem obține, de regulă, mai mult de două culturi pe an, într-un solar randamentul poate fi considerabil mai mare față de cel din mediul neprotejat când cerințele specifice sunt îndeplinite. Rezultatul este o solicitare mai mare a solului și a nutrienților conținuți.
#1. Curățenia este pe primul loc!
De la bun început, este recomandat să faceți o curățenie generală. Începeți cu eliminarea reziduurilor de la plantele ce au crescut înainte în spațiul protejat, pentru a evita ca acestea să devină agenți patogeni. Unele boli, precum ar fi fitoftoroza, preferă tulpinile de roșii. Din acest motiv, rămășițile acestora nu sunt recomandate pentru a fi lăsate în sol sau pe suprafața acestuia, dar nici pentru a fi adăugate în compost sau îngrășământ natural. Toate deșeurile de plante scoase din seră trebuie arse.
De asemenea, este suficient să îndepărtați doar 5-10 cm din stratul superior și să puneți sol fertil în locul său. Dar există o altă opțiune pentru dezinfectarea solului și îmbogățirea acestuia cu substanțe nutritive. În fiecare an, un strat de compost bine fermentat (sau gunoi de grajd) poate fi împrăștiat pe sol într-un strat de circa 5-10 cm. Apoi, o dată la 5 ani, este recomandat să fie complet înlocuit solul din seră.
#2. Dezinfectarea solului este al doilea pas necesar.
Din cauza faptului că mediul este protejat, o serie de dăunători care au pătruns în interior se dezvoltă accelerat și pun în pericol culturile. De aceea, la anumite perioade, cuprinse între 1 și 3 ani, în spațiile protejate trebuie realizată sterilizarea. În acest scop, după desființarea ultimei culturi este realizată pregătirea solului, apoi sunt pulverizate anumite substanțe sterilizante. După aceea, solarul este sigilat o perioadă de câteva săptămâni, până la o lună.
#3. Fertilizarea: când, cum, cât.
Majoritatea specialiștilor recomandă aplicarea gunoiului de grajd distribuit cât mai uniform, la sfârșit de toamnă. În funcție de necesitățile specifice plantelor cultivate mai pot fi aplicate și îngrășăminte minerale pe bază de fosfor și potasiu. La nevoie, înainte de plantarea răsadurilor sau de semănat mai este făcută o afânare.
În acest mod, după această pauză, activitatea poate fi reluată în condiții optime. În concluzie, solariile necesită o fertilizare echilibrată precum și o protecţie împotriva dăunătorilor care se dezvoltă accelerat.
Pentru a facilita alegerea unui sistem de irigare și a solariilor potrivite, la NaanDanJain le oferim clienților tot sprijinul, prin experiența noastră de peste 80 de ani care ne ajută să creăm pentru dvs. cele mai potrivite soluții de irigare. Aflați mai multe despre proiectele noastre și nu uitați că ne puteți contacta oricând aveți nevoie de un sfat cu privire la o irigare eficientă și corectă.
Urmăriți-ne pe Facebook pentru mai multe detalii legate de irigare și recolte, dar și pentru cele mai noi știri din domeniul agriculturii.