Un camp frumos de varza si conopida Seminis

27 Iulie 2017

Tag:

Presa, NaanDanJan, presa, Profilul agricol

Pe o platforma experimentala, doua hectare cultivate cu varzoase, Universal Group, importator Seminis în România, în parteneriat cu Naturevo si ferma Banat Melon a organizat Ziua deschisa Seminis, la Vizejda, în Timis.
La eveniment au participat 150 de fermieri si distribuitori. Platforma a fost cultivata, în strat înaltat, cu 4 hibrizi cu o perioada de vegetatie de 80 -90 de zile si 2 hibrizi cu o perioada de vegetatie de 65 -70 de zile. Alaturi de varza a fost testat si hibridul de conopida Hermon.
Au fost utilizate doua scheme de plantare, una cu o densitate de 37.000 de plante la ha, cealalta cu o densitate de 44.000 de plante. Programul de fertilizare si tratamente fitosanitare a fost asigurat de Naturevo.
Sistemul de iriga¡ie a fost realizat de NaanDanJain, într-o schema de montaj de 12 m între rândurile de cultura si 10 m între aspersoare.
Florian Lazar, directorul tehnic Naturevo, a vorbit despre conceptul Naturevo cu 0,00% reziduri. "In faza de început a culturii au fost utilizate produse de protectia plantelor clasice, iar în faza de definitizare, produse care nu lasa reziduri în legume si care sunt omologate si pentru agricultura ecologicå. Prin urmare, legumele tratate cu aceste substante sunt curate si foarte sanatoase.”
Dintre produsele aplicate de Naturevo pe paltforma de la Vizejda amintim: Ovipron Top, pe baza de ulei de parafina, Kerafol Evo, un stimulator de crestere si fructificare pe baza de aminoacizi, Fighter Phos si Copfort, care lucreaza în alternanta si au o protectie foarte buna din punct de vedere fitosanitar, dar au si o bioprotectie împotriva factorilor adversi de mediu - radiatii si seceta. De asemenea, au mai fost utilizate substante destinate fertilizårii foliare, cu extracte de alge, dar si pentru protejarea culturilor de arsurile solare.
Câteva vorbe despre hibrizii de varza si conopida
Brandul Seminis, parte a gigantului Monsanto, este cel mai mare dezvoltator, cultivator si promotor de seminte de legume din lume. Inginer Viorel Dinu, promotor national Seminis, a explicat: “Seminis este pe primul loc în domeniu, iar la Vizejda prezentam proba practica, prin aceste culturi demonstrative, foarte reusite si de mare succes. Incercam astfel sa obtinem informatii utile în vederea unei colaborari de durata cu fermierii bazata pe cunoastere, încredere si respect. Seminis este singura compania care detine în portofoliu aproape toate speciile de legume”, a spus Dinu.
Cu acest prilej a prezentat un hibrid nou de varza,Tropicana, care este foarte cåutat datoritå
aspectului si a frunzei subtiri. Are o perioada de vegetatie de 80-90 de zile, este rezistent la fuzarium si la crapare. De asemenea, frunzele bazale sunt ridicate de la sol, ceea ce ofera o rezistenta în plus plantei, fiindca nu sta pe pamant si nu are putregaiuri. “E un produs pe care ne bazam pe viitor datorita unei calitati deosebite - este foarte bun pentru murat si pentru sarmale. Speram ca în urmatorii ani fermierii din Timis sa cultive acest hibrid intens si pe suprafete mari. Pe ha se pot obtine pana la 60 de tone, cu o densitate de 45.000 de plante”, a completat Viorel Dinu.

Puteti descarca de aici articolul.

Gheorghe MIRON

Profilul Agricol nr. 27/2017

Distribuie stirea: