Solutie: Ceapa

Descrierea legumei:

Ceapa este leguma cea mai utilizata din lume. Originea sa este in centrul tropical al Asiei de Vest.

Ceapa este de trei tipuri: galbena, rosie si alba, in timp ce soiurile galbene sunt cele mai populare si culturile reprezinta aproape 90% din productia totala de ceapa.

Soiurile sunt impartite in functie de numarul de zile necesare pentru dezvoltarea bulbului astfel:

  • cu un numar redus de zile, necesita 11 - 12 ore de lumina naturala, rezultand 60 - 70 t/Ha
  • cu un numar intermediare de zile, necesita 12 - 14 ore de lumina naturala, rezultand 80 - 100 t/Ha
  • cu numar mare de zile, necesita 14 - 16  ore de lumina naturala, rezultand 120 - 140 t/Ha

Irigarea legumei:

Consumul total de apă depinde de condiţiile locale şi variază între 400 şi 1.000 mm pe fiecare ciclu.
După semănat, este necesară o irigare de 30–40 mm pentru o bună germinaţie, urmată de o irigare zilnică uşoară până la dezvoltarea răsadurilor. Menţinerea umidităţii solului în această perioadă este esenţială.
Irigarea poate fi realizată în conformitate cu valoarea coeficientului de evaporare la nivel local şi a coeficientului de cultură.

Descarca brosura pentru a vizualiza tabelul cu coeficientii de cultura si irgare functie de stadiul de dezovltare.

Irigarea prin aspersie cu volum redus:

Această metodă de irigare se caracterizează printr-o acoperire completă, cu o uniformitate ridicată de distribuire a apei, o rată redusă de precipitaţii şi un impact scăzut al apei asupra solului. Aceasta asigură o soluţie completă de irigare şi fertilizare pe parcursul întregii perioade de creştere. Întrucât câmpul este irigat în mod uniform, nu există limitări în ceea ce priveşte modelul de semănat. Este ideală pentru germinaţie şi fazele de început şi esenţială atât pentru irigaţii tehnice în vederea pregătirii solului, cât şi pentru activarea erbicidelor şi pesticidelor. 
Bazându-se pe metoda de irigare prin aspersie cu volum redus, NaanDanJain pune la dispoziţie două sisteme: IrriStand şi Amirit. Aceste două sisteme sunt proiectate ca soluţie completă pentru gestionarea eficientă a producţiei de ceapă moderne în toate fazele de dezvoltare ale culturii. 

 

Pentru tabel cu frecventa de irigare functie de stadiul de dezvoltare si tabel comparativ intre sistemele de irigare descarca brosura.