Solutie: Ceapa

Descrierea legumei:

Ceapa este leguma cea mai utilizata din lume. Originea sa este in centrul tropical al Asiei de Vest.

Ceapa este de trei tipuri: galbena, rosie si alba, in timp ce soiurile galbene sunt cele mai populare si culturile reprezinta aproape 90% din productia totala de ceapa.

Soiurile sunt impartite in functie de numarul de zile necesare pentru dezvoltarea bulbului astfel:

  • cu un numar redus de zile, necesita 11 - 12 ore de lumina naturala, rezultand 60 - 70 t/Ha
  • cu un numar intermediare de zile, necesita 12 - 14 ore de lumina naturala, rezultand 80 - 100 t/Ha
  • cu numar mare de zile, necesita 14 - 16  ore de lumina naturala, rezultand 120 - 140 t/Ha

Irigarea legumei:

Consumul total de apă depinde de condiţiile locale şi variază între 400 şi 1.000 mm pe fiecare ciclu.
După semănat, este necesară o irigare de 30–40 mm pentru o bună germinaţie, urmată de o irigare zilnică uşoară până la dezvoltarea răsadurilor. Menţinerea umidităţii solului în această perioadă este esenţială.
Irigarea poate fi realizată în conformitate cu valoarea coeficientului de evaporare la nivel local şi a coeficientului de cultură.

Descarca brosura pentru a vizualiza tabelul cu coeficientii de cultura si irgare functie de stadiul de dezovltare.

Irigarea prin picurare:
Este o metodă de irigare localizată, caracterizată printr-o eficienţă ridicată a utilizării apei şi o umezire minimă a frunzelor, reducând astfel predispoziţia la bolile foliare. Linia de picurare este instalată din 2 în 2 rânduri de răsaduri, ceea ce permite ajungerea apei la toate plantele. Între picurătoare se păstrează o distanţă de 20-30 cm pentru a asigura o linie udată uniform. De regulă, debitul picurătoarelor este de 1-2 l/h sau 3-5 l/h/metru în cazul benzilor de picurare.

Pentru tabel cu frecventa de irigare functie de stadiul de dezvoltare si tabel comparativ intre sistemele de irigare descarca brosura.