Solutie: Tomate
Descrierea legumei:
Tomata este una dintre cele mai populare legume din lume. Cu ajutorul tehnologiei de irigare moderne, această cultură poate creşte pe tot parcursul anului.
În 2008, ţările cu cea mai mare producţie de tomate (milioane de tone) au fost: China 33,8; SUA 12,5; Turcia 11,0; India 10,3 și Italia 6,0.
Producţia de tomate este sensibilă la temperatură - temperatura optimă este de 23-27°C. Temperaturile mai mici de 15°C sau mai mari de 35°C (şi temperaturile nocturne de peste 21°) sunt dăunătoare pentru formarea fructului.
Tomatele cresc cel mai bine la temperaturi ridicate şi multă lumină. Nivelurile de lumină scăzute (mai puţin de 15% din nivelurile de lumină de vară) vor reduce semnificativ recolta de fructe în sere toamna sau iarna.
Culturile de tomate pot fi clasificate ca având creştere determinată sau nedeterminată:
Culturile de tomate cu creştere determinată au o durată scurtă de recoltare, iar culturile de tomate cu creştere nedeterminată, asemănătoare culturii de viță de vie, produc tomate pe toată perioada sezonului.
Cultivare tomate:
Tomate destinate procesării – culturi în câmp
Tomate de masă – culturi în câmp sau în sere
Culturile în câmp pot produce 100-120 tone/ha. Cultivarea tomatelor de masă în sere poate produce până la 500 tone/ha.
Pe piaţă există diferite cerinţe de calitate pentru fiecare tip de tomată:
- Tomate destinate procesării — se calculează valoarea brix (măsurarea nivelului de carbohidraţi în sucul fructelor)
- Tomate de masă — domină testul consumatorului şi durată de conservare
Pe lângă soiurile de tomate, calitatea fructului este afectată şi de alţi factori.
Irigarea şi fertirigarea sunt cel mai importanţi factori.
Ciclul culturii:
Tomate destinate procesării, cultivate în câmp deschis: 120-135 de zile, în funcţie de soi
Tomate de masă cultivate în sere: 6-10 luni
Pentru detalii despre irigare, managment, fertilizare, SDI (sistemul subteran de picurare) atat tomatelor pentru procesare cat si pentru consum descarca brosura.